Welkom!

Beste bezoeker,

Van harte welkom op Royals van Europa! Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Hier vind je het laatste actuele nieuws van de (kleine) Royals (uit Europa).

Heb je vragen, opmerkingen of tips? Vertel het in een reactie!

groetjes, Arida

04 juli 2013

Troonswisseling België

Prins Filip en prinses Mathilde met hun kinderen.
 
Zoals jullie al weten hoopt koning Albert van België afstand te doen van de troon, en word prins Filip koning, zijn vrouw prinses Mathilde word koningin. In deze log even alle dingen 'op een rijtje'.
 
Vandaag vertelde prins Filip na een publiek optreden dat hij hulde wilde brengen aan de koning voor zijn koningschap gedurende 20 jaar waarna hij zei zich bewust te zijn van zijn taak. ,,Ik zal mij blijven inzetten met heel mijn hart'', voegde de prins toe. Vragen beantwoordde hij niet. ,,Dank u wel. Tot 21 juli.''
 
Na 21 juli heeft België 2 koningen en 3 koninginnen, koning Filip, koning Albert, koningin Mathilde, koningin Paola en koningin Fabiola.
'Koning Filip' is dan de regerende vorst van België.
 
Koning Albert zit dit jaar 20 jaar op de troon, dit wil hij nog vieren door samen met koningin Paola verschillende steden te bezoeken. Zo gaat het paar op woensdag 17 juli naar Gent (Vlaanderen), op donderdag 18 juli naar Eupen (Duitstalig gebied) en eindigen ze hun rondreis op vrijdag 19 juli in Luik (Wallonië). Zaterdag 20 juli is het paar te gast op een concert in Bozar in Brussel.
 
Zoals altijd op 21 juli viert België hun nationale feestdag. Er word traditioneel in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel de Te Deum-viering gehouden. Het Te Deum is een lofzang op basis van de Bijbel, die in de katholieke kerk wordt gebruikt. Deze viering wordt bijgewoond door koning Albert en waarschijnlijk bijna alle leden van de koninklijke familie.
Daarna zal koning Albert (net zoals koningin Beatrix) in het Koninklijk Paleis in Brussel de akte van troonsafstand tekenen. Ook prins Filip zal deze akte ondertekenen.
 
In een bijzondere zitting van het Belgische parlement zal Filip daarna de eed afleggen als de zevende koning van België.
 
Aan het einde van de middag is defilé gepland. Dit gebeurt normaal ook op de nationale feestdag. Koning Albert en koning Filip zullen beiden aanwezig zijn bij dit defilé. Een groots vuurwerk sluit de festiviteiten rond de nationale feestdag in Brussel af.
 
Of er nog extra activiteiten georganiseerd worden is op dit moment nog niet bekend.
 

1 opmerking:

  1. Dat wordt een flink feestje daar! Al ontbreekt de pracht en praal die wij hier hebben.

    BeantwoordenVerwijderen