Welkom!

Beste bezoeker,

Van harte welkom op Royals van Europa! Leuk dat je mijn blog bezoekt!

Hier vind je het laatste actuele nieuws van de (kleine) Royals (uit Europa).

Heb je vragen, opmerkingen of tips? Vertel het in een reactie!

groetjes, Arida

11 april 2013

150.000 oranje ballonnen!!

koningin Beatrix en (nu nog!) prinses Maxima
    Als afsluiting van de koningsvaart, 30 april over het Amsterdamse IJ, gaan maar liefst 150.000 oranje ballonnen de lucht in!
Dit maakte de burgemeester Eberhard van der Laan donderdag bekend in een brief aan de gemeenteraad. Er waren wel een aantal vraagtekens bij wat betreft luchtvaartverkeer en het milieu, maar daar is aan gedacht, de ballonnen zijn volledig afbreekbaar, en het luchtvaartverkeer is op dat moment gesloten, aldus de burgemeester.
 
Willem-Alexander, Máxima en hun drie dochters krijgen op een deel van de tocht gezelschap van een afvaardiging van de koninklijke familie en een aantal gasten. Voorafgaand aan het varen krijgen ze naast het koningslied ook een stukje uit de opera L’amour des trois oranges te zien. Onderweg is er op schepen van alles te zien en op de Kop van het Java-eiland treedt dj Armin van Buuren op samen met Koninklijk Concertgebouworkest. Wie dit optreden van dichtbij wil meemaken, moet een kaartje kopen voor 10 euro. In totaal zijn er 15.000 tickets beschikbaar. De rest van het gebied rondom het IJ is vrij toegankelijk.
 
Wie op 30 april met zijn bootje over het IJ wil varen, moet er vroeg bij zijn. Het water is vanaf 8 uur ’s ochtends niet meer toegankelijk voor de pleziervaart. De beroepsschepen moeten er vanaf 13 uur wegblijven.

Het scheepvaartverkeer wordt na afloop van de festiviteiten zo snel mogelijk hervat. ,,Niet later dan 1 uur zal het hele IJ zijn vrijgegeven’’, stelt de burgemeester.

Eerder werd bekend dat zo’n 200 schepen meevaren tijdens de rondvaart. Het betreft marineschepen, traditionele zeilschepen, tall ships, blusboten van de brandweer en varend erfgoed. Aan het einde van de tocht volgt een saluut van boten, scheepshoorns en geven blusboten een demonstratie.

De koningsvaart begint even na 19.30 uur bij filmmuseum Eye en eindigt rond 21.15 uur bij het Muziekgebouw aan ’t IJ, waar een diner plaatsvindt voor de koning en koningin en hun gasten.
 

1 opmerking: